HULIGANISM FÖRSTÖR FOTBOLLEN

Huliganism är när supportergrupper tar till med våld eller vandalisering inom sporter. Oftast inom fotboll och det är det jag kommer fokusera på idag, även om det också händer inom andra sporter. Detta förekommer oftast i stora fotbollsnationer i högsta divisionen.

Enligt Berzeliusskolan så startade huliganismen i England på 1970 där supportar härjade på läktarna. Huliganismen idag är så mycket större än så, där flera organisationer bestämmer platser där de ska mötas för att vandalisera, slåss eller slå sig ihop med andra grupper (ZDB).

Även fast Huliganismen har utvecklats så har den blivit mindre, när den först kom på 1970-talet så fanns den överallt och den var svår att kontrollera. Nuförtiden har Huliganism i England stora straff, bara genom ord kan man bli portad för livet från olika arenor eller klubbar. Det kan också ge konsekvenser för Klubben, de kan tvingas spela matcher bakom stängda dörrar (alltså utan publik) I Europa om det sker mer än en gång. Nyligen har det varit mycket snack om att supportrar från den Engelska storklubben Chelsea har betett sig illa och gjort rasistiska tecken mot Manchester city stjärnan Raheem Sterling. 4 supportrar blev bannade från att gå på deras matcher. Du kan läsa mer om detta på “the guardian”.

Men det är såklart inte bara england där Huliganism finns. Enligt en bild på Expressen finns det runt 128 avstängda huliganer i Sverige (2014). Allt från 15-50 åringar dömda för allt mellan brott mot ordningslagen till Vapenbrott eller Narkotikabrott.

Själv tycker jag att huliganism är rent ut sagt idiotiskt och att den förstör fotbollen. De förstör inte bara för sig själva men för alla som har betalat för matchen, alla som kollar hemma, spelare och alla andra på planen när de vandaliserar läktare eller kastar smällare ned på planen. Man måste ju vara helt borta eller inte ha något som helst konsekvenstänkande om man väljer att förstöra för så många personer utan någon bra anledning. Det är rätt intressant att se hur Huliganismen har utvecklats samtidigt som internet, jag tror att det är en stor anledning till varför Huliganismen idag ofta är stora grupper som planerar möten och gör saker utanför arenorna istället för att förstöra på läktarna osv, även fast det fortfarande händer. Denna typen av huliganism förstör mer för de inblandade än för folk som bara vill njuta av matchen vilket är bra.

Med detta sagt så vill jag förmedla att huliganism fortfarande finns i hög grad men den är mer diskret. Jag vill också få fram till alla huliganer att det ni gör förstör för alla och inte bara för er själva. Jag tror och hoppas verkligen att det kommer bli bättre med åren men vi har fortfarande en lång väg att gå om vi ska utrota huliganismen.  

https://www.adlibris.com/se/bok/fotboll-och-huliganism-i-skandinavien-9789185645107

https://www.expressen.se/sport/fotboll/allsvenskan/har-ar-128-huliganer-som-forstor-fotbollen/

https://www.vice.com/sv/article/8qw5mp/10-fragor-du-alltid-velat-fraga-en-fotbollshuligan

https://www.theguardian.com/football/2018/dec/10/chelsea-fans-banned-raheem-sterling-alleged-racist-abuse-manchester-city-football

https://www.svd.se/huliganism-som-livsstil

https://sv.wikipedia.org/wiki/Huliganism

https://zdb.se/z/berzan/fotbollshuliganism-utifran-ett-socialpsykologiskt-perspektiv/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s